Qui som?


DONES X DONES

Som un  grup de dones feministes i antimilitaristes que va sorgir i ens vam organitzar com a grup, el 2003, davant les milers de dones violades durant la guerra als Balcans. La majoria de les dones del grup provenim de diferents grups del moviment feminista relacionades amb la solidaritat internacional i l’antimilitarisme. Arrel de les notícies a la premsa sobre el nombre de violacions vam pensar que la millor manera de denunciar aquests fets era organitzar-nos.

Partíem de saber que les violacions en temps de guerra continua sent un element comú en totes les guerres i conflictes armats i per tant s’hauria de recollir com un crim de guerra. Perquè no són agressions i violacions aïllades són programades i sistemàtiques. Tenen l’arrel en el sistema patriarcal militarista.




La primera pancarta de DxD, en les primeres manifestacions, el lema deia: EXIGIM QUE LES VIOLACIONS SIGUIN CONSIDERADES CRIMS DE GUERRA. Aquesta denuncia va esdevenir exigència davant l’ONU i va ser recollida anys més tard en la declaració 1325.

Dones x Dones estem vinculades i formem part de la xarxa internacional de Dones de Negre. Formem part de la Coalició Prou complicitat amb Israel (CPCI), de la Plataforma Desmilitaritzem l’Educació. Teixim aliances  i donem suport a totes les organitzacions pacifistes, antimilitaristes. Compartim accions amb FundiPau, Centre Delàs, Aturem la Guerra, entre altres....

Hem participat en actes i campanyes, algunes amb altres grups antimilitaristes de Catalunya. Seguim participant en actes i trobades entre els diferents grups de dones tant de Catalunya com d’altres països per tal d’estendre la xarxa de suport i sororitat. I amb elles, les dones amb les que tenim contacte intercanviem experiències, estratègies per seguir treballant per la Pau i la resolució no violenta dels conflictes. Intercanvi que ens enriqueix  per continuar reflexionant i aprofundint en el nostre discurs  feminista antimilitarista.

Al llarg dels 30 anys hem establert contacte directe amb grups de dones dels Balcans (Bòsnia, Sèrbia, Croàcia i Kosovo) i també amb les dones d’Algèria, i el Sàhara, amb les dones de Rússia i Txetxènia, i amb grups de dones de l’Afganistan, d’Israel i Palestina, de Colòmbia, Nicaragua, ... I darrerament participant amb actes de suport i manifestacions a favor de les dones de Rojava, del moviment Dona, Vida, Llibertat (Iran).

Hem elaborat diferents escrits en butlletins i manifestos, per tal de fer públic el nostre discurs i la nostra postura davant els conflictes i la forma de resoldre’ls, expressant el nostre rebuig contra les violències, el militarisme, la carrera armamentista, ... Contra les violències masclistes aquí i on siguin, posant en el centre el diàleg i les paraules per emmudir les armes.

I des de l’inici de la guerra de Rússia contra Ucraïna, vam decidir manifestar el nostre rebuig contra aquesta guerra, amb una vigília silenciosa que hem mantingut durant tot aquest temps, cada dijous a la plaça de sant Jaume. Utilitzant el silenci com una forma de rebuig davant els que patrocinen les guerres.

Malgrat que no sempre ha estat fàcil poder seguir el contacte amb les dones que viuen en situació de violència en zones i països en conflicte armat o les guerres, estem sempre alertes al que està  passant en aquests països i en quina situació es troben. Sabent que les violències en les guerres afecta a les dones de manera brutal. Elles són les primeres víctimes, les primeres en quedar-se sense recursos, les que són violades, maltractades, torturades, però també són les dones les que porten el pes emocional, moral com material de les seves criatures. El treball de cura de les veïnes, de la comunitat, de les persones grans, de les que tenen i pateixen diverses discapacitats, recau en elles. Són les que posen en el centre les cures de les persones. Són les que superen la lògica patriarcal del “estàs amb mi o en contra meu”, perquè entre morir i matar, hi ha una altra lògica – la vida -.

Per a elles continuem el nostre treball de denúncia, de suport i solidaritat. Estenent les xarxes entre elles i nosaltres per tal d’enfortir-nos, d’acompanyar-les, i fer -les de saber que no estan soles. 



Objectius:

Els nostres objectius com a grup estan emmarcats en l’activisme  contra el militarisme i les guerres, des d’una perspectiva feminista:

  • Denunciem i exigim una resposta a les agressions que han patit i pateixen les dones en les guerres. Les dones no són tan sols víctimes, són supervivents i resilients.

  • Donem suport a les seves accions i treballs per aconseguir la resolució dialogada dels conflictes.

  • Exigim el reconeixement com a subjectes de dret i protagonistes buscant mediacions entre les part implicades dels conflictes i com a subjectes reivindiquem que formin part de les taules de diàleg i negociació.

  • Exigim per part dels organismes internacionals els recursos necessaris per atendre les dones que pateixen les diferents formes de violències que causen les guerres i els conflictes armats. Recursos que donin suport i ajut a la seva recuperació i reparació, tant d’elles com de les seves criatures.

  • Denunciem la banalització dels mitjans de comunicació que presenten les dones únicament com a víctimes i poques vegades com a protagonistes actives, treballant per les seves comunitats.

Partim de la solidaritat i sororitat feminista basada en el respecte, en el mutu coneixement, en l’intercanvi d’experiències, des de les dones i cap a les dones. Des l’empatia i la reciprocitat sumant forces i sororitat feminista.

Continuem teixint xarxes d’intercanvi i comunicació entre les dones dels diferents països implicats en els conflictes, i que puguin ser un marc de referència per la  mediació i recuperació del futur de les dones.

La nostra tasca va lligada també a un treball de testimoniatge, de manifestació i de denúncia pública, davant les violències afegides cap a les dones utilitzades com a eina de guerra. Perquè els nostres cossos no són un de batalla. Son cossos dadores de vida i cuidadores de vida.

Sense oblidar que la violència i agressions sexuals masclistes també les patim a casa nostra.

Per a elles continuem el nostre treball de denúncia, de suport i solidaritat. Estenent les xarxes entre elles i nosaltres per tal d’enfortir-nos, d’acompanyar-les, i fer -les de saber que no estan soles.




Foto dels 10 anys de Dones x Dones (2023)








Entrades populars d'aquest blog

PALESTINA - ISRAEL: Manifest de Dones x Dones

Vigília per la Pau i la no Violència: Maig (02/05/2024)

Les Dones del Kurdistan (12/01/2025)